Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Krav om mundbind gælder også i folkekirken

Kirkeministeriet har opdateret retningslinjerne for en ansvarlig håndtering af corona/COVID-19-tiltag i folkekirken. Fra torsdag den 29. oktober skal der bæres mundbind eller visir i folkekirkens lokaler med offentlig adgang

mundbind og bibel

Fra den 29. oktober og frem til og med 2. januar 2021 har regeringen udvidet kravet om at bære mundbind eller visir til også at gælde i kultur- og kirkeinstitutioner. 

Onsdag aften opdaterede Kirkeministeriet FAQ'en (hyppigt stillede spørgsmål og svar) om coronarestriktionerne i folkekirken, så der nu også er retningslinjer om brug af mundbind.

Regler for brugere af kirken

Når du besøger eller deltager i en aktivitet i folkekirken i et lokale med offentlig adgang, skal du overholde det gældende krav om brug af mundbind. 

Du skal have tildækket mund og næse ved brug af mundbind eller visir, når du går ind og ud af lokalet, og når du bevæger dig rundt i lokalet. 

Kravet gælder ikke, når du sidder ned eller knæler under aktiviteten. Heller ikke når du som led i en kirkelig handling kortvarigt rejser dig op, for derefter at sætte dig ned igen på samme plads.

Mundbind er ikke et krav ved nadver, men kan anvendes som hygiejnisk supplement til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, når du som bruger går op til alteret for at modtage nadver.

Børn under 12 år er undtaget kravet om mundbind i folkekirken. 

Kravet gælder heller ikke deltagere, som har en central rolle i den konkrete ceremoni som ex. dåbsbarn/-forældre og faddere, når dåbshandlingen finder sted, konfirmander, brudepar (inklusiv personer som bistår brudeparret i forbindelse med ceremonien) og ved bisættelser og begravelser de nærmeste efterladte (inklusiv kistebærere). 

Regler for ansatte

Ansatte og frivillige skal have tildækket mund og næse ved brug af mundbind eller visir, når de går ind og ud af kirkens lokaler, samt når de bevæger sig rundt i kirkens lokaler, når folkekirken gennemfører offentlige aktiviteter.

Kravet omfatter ikke forkyndere og medvirkende under udøvelse af ceremonier samt foredragsholdere og andre optrædende under menighedsaktiviteter.

Menighedsrådet skal afholde udgiften for værnemidler til præster samt menighedsrådets ansatte og frivillige

Yderligere læsning

Læs mere og se specifikationer omkring kravet om mundbind i forbindelse med aktiviteter i folkekirken og i forbindelse med menighedsrådsmøder, besøg i kirke/på kirkekontoret, når koret øver og lignende her:

Undtagelser

Ikke alle kan benytte mundbind

Udgangspunktet er, at mundbind kun skal bruges af personer, der selv kan tage det af og på, derfor er f.eks. børn og personer med mental svækkelse undtaget. Samtidig skal mundbindet kunne sidde tæt til ansigtet, og det gør, at f.eks. børn eller nogle personer med forandringer ved ansigt og ører kan være undtaget, fordi et standardmundbind ikke passer til dem. Endelig er det vigtigt, at bæreren af mundbind ikke får voldsomme gener eller ubehag ved at bruge det. 

Derfor gælder følgende undtagelser fra vores anbefalinger fra at bruge mundbind i det offentlige rum, som f.eks. i den kollektive trafik: 

  • Børn op til 12 år behøver ikke bære mundbind
  • Personer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke selv kan fjerne mundbindet, skal ikke bære mundbind.
  • Mundbind skal fjernes, hvis bæreren får svære gener og ubehag, som f.eks. vejrtrækningsbesvær, kvælningsfornemmelser m.v.
  • Mundbind kan fjernes, hvis man har brug for at spise eller drikke, indtage medicin, ved samtale med personer der mundaflæser osv.
  • Mundbind kan fjernes, hvis politiet skal foretage identifikation

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Hent materialer til information i kirken